Agrofen - Защото си ни фен

Знаете ли как…се подготвят семената преди сеитба?

Предсеитбената подготовка на семената спомага за по-дружно поникване, за по-добър растеж, за по-ранното им стъпване в плододаване и по-висок добив.Ето няколко от нещата, които можете да направите преди да пристъпите към сеитба и с какво те, ще помогнат на вашите семенца.

 

Снимка: India MART                                                           Снимка: hachi.com

Накисване

Чрез него се постига по-бързо и дружно поникване.

Семената се поставят във вода с подходяща температура за съответния вид. Продължителността на накисване зависи от вида на семената, при лука, моркова и магданоза се киснат две денонощия, като водата се сменя през 8-10 часа, а на тиквовите култури 15 часа. Този метод е много подходящ при ранното полско и при оранжерийното прозводство , при семената, които имат биологично забавено поникване или се закъснява със сроковете за сеитба.

 

Рътене

Чрез рътенето семената се довеждат до прорастване. Това се постига, като след накисването се поставят в подходящи съдове, при температура 25-28 градуса и се покриват с влажна покривка, като периодично се разбъркват. Рътенето се преустановява, когато 3-5% от семената са покълнали. Преди сеитба семената се подсушават.

Накисването и рътенето са ефективни само когато семената се сеят в почва с оптимална влажност и температура. В противен случай се получава отрицателен ефект.

 

Сортиране (калибриране)

Представлява сепариране на семената по големина, форма и маса. Както и разделянето им на фракции, по-големина.

 

Дражиране

Семената се покриват с пласт от инертни материали – органични или неорганични. С това се оформят по-едри по-яке семена с подходяща форма за механизирана сеитба. Този метод се прилага най-често при дребни семена и при тези с неправилна форма, каквито са цвеклото и доматите. С дражирането се подобрява формата на семената, избягва се прореждането на посевите, повишава се добива (при моркова с 10%, при лука с 13% и при репичките с до 15%) и се увеличава ефектът от инсектициди и фунгициди.

 

Химична обработка

Състои се в третиране на семената с различни химични вещества – гиберилинова киселина, цитокинини, магнезиев и калиев сулфат и др. По този начин се повишава добива и ранозрелостта на зеленчуците, чрез стимулиране на растежните процеси.

Снимка: Shutterstock