Agrofen - Защото си ни фен

Знаете ли как .......сe отглежда магданоз?

Магданозът (Petroselinum crispum) е светлозелено,двугодишно растение и подправка, от семейство Сеникоцветни. Като  подправка се използват два вида магданоз – къдраволист и италиански, известен още като обикновен или гладколист.

Къдраволистият магданоз често се използва за декорация на ястия. Смята се, че обикновеният магданоз има по-силен аромат. Има и друг вид магданоз , Petroselinum tuberosum, който се отглежда заради корена си.

Магданозът е една от най-разпространените подправки у нас, не само задари приятния аромат и вкусовите си качества, но и заради високото съдържание на витамините  С и А, като по този показател изпреварва лимоните и морковите.Съдържа още омега-3 мастни киселини и желязо. Може да се използва за свежа консумация или в изсушен вид.

Отглеждането на магданоз в градината, не е толкова трудно, единственото от което се нуждае е редовно поливане, което е препоръчително да се извършва във вечерните часове на деня. 

 

 

Магданозът може да се отглежда и целогодишно в домашни условия, в саксия, като е препоръчително да е близо до топъл, слънчев  прозорец (магданоз Фестивал). Саксиите в които ще отглеждате магданозът, трябва да са предварително обеззаразени и да са с отвор отдолу, от където да изтича водата, в противен случай почвата може да мухляса и да доведе до загиване на корена на растението.

 

 

Магданозът се размножава със семена, които можете да съберете през втората му година на отглеждане (при достигане на пълна зрелост)  и да засеете отново. Много внимателно трябва да се действа при съхраняването на собственоръчно събраните семена обаче, тъй като това може много да влоши кълняемоста им. Препоръчитално е да се снабдите със семена от сигурен производител или дистрибутор, особенно при производството на големи площи.

Тъй като магданозът е двугодишно растение, през първата му година ще се радвате на свежи и зелени листа, а през втората година освен семената, който ще си набавите, при някой сортове (Магданоз коренов), ще можете да използвате и корена на магданоза, всъщност той е най-ароматната част на растението.

Магданозът обича нормални или слабо кисели и влажни почви. Въпреки, че магданозът расте най-добре във влажна почва, той е сравнително устойчив на суша. Може да се отглежда, както на слънчеви, така и на полусенчести места. Той е доста адаптивен.  Ако отглеждате магданоза на закрито, не забравяйте да е в близост до слънчев прозорец.  

Той може да се засява заедно с други подправки или зеленчукови култури, като това не само няма да му пречи, но може и да подобри вкусовите му качества. Семената на магданоза могат да бъдат накиснати през ноща преди засяване, за по-лесно покълване. Засяват се на 15-25 см. разстояние едно от друго, на 1,5-2 см. дълбочина. Семената на магданоза нинкнат при 2 градуса температура, а младите поници понасят повече от минус 9 градуса температура. Възрастните растения спокойно презимуват под снега. Затова могат да се засяват и през късна есен, и през ранна пролат. Преди сеитба мястото се изорава и наторява, като на 100 кв. м се вкарва 300-400 кг. полуразложен оборски тор, 1-2 кг. амониева селитра, 4-5 кг. суперфосфат и 2-4 кг. калиев сулфат и се оформят лехи. Сеитбената норма е 80-100 гр. семена на 100 в.м.

През първата година берете листата на магданоза, като избирате стъблата, които са най-отдалечени от центъра на растението. Оставете вътрешните стъбла и листа, за да може растението да продължи да расте. През втората година листата на магданоза, ще са по-оскъдни и по-малко ароматни. В този период се събират семената, които ще засеете през следващата пролет.