Agrofen - Защото си ни фен

Знаете ли,как....се подготвят площите преди сеитба на тревни смески?

 

Най-важното условие за създаването на красива зелена морава е подготовката на почвата преди сеитба, както и изборът на правилната тревна смеска.

Първо е необходимо да почистите терена от плевели, камъни, корени и др. За целта можете да използвате хербицид, с който да напръскате плевелите и след като изсъхнат да ги почистите. Трябва обаче да вземете под внимание това, че можете да засеете площите 30 дни след като сте ги третирали с препарата.

След като сте почистили площите, трябва да направите обработка на почвата. Това може да се случи ръчно или машинно. Необходимо е тя да бъде прекопана и да бъдат разбити буците. Много важно е след обработката, почвата да бъде идеално подравнена и почистена. След това терена се валира. Това валиране и подравняване може да се повтори неколкократно, докато почвата се уплътни и подравни перфектно.

Вече можете да изберете тревната смеска. Изборът на качествени тревни смески е от изключително голямо значение за успеха в създаването на тревен килим и в дълготрайността му.

След като сте избрали тревната смеска можете да пристъпите към сеитба. Тя може да бъде пролетна /март-април/, лятна /юни - август/ и есенна /ceптември-октомври/. Теренът се разделя предварително на квадрати от по 30-35кв.м., които се засяват с 1 кг тревна смес. Семената се разхвърлят равномерно на ръка или с помощта на сеялка. Заравят се леко с гребло на дълбочина -1,5 см, валират се с леки валяци, след което се полива обилно с дъждуване. На следващия ден, поради опасност от извличане на семената от мравки и др. насекоми, е препоръчително третирането на посева с инсектицид. В началото след засаждането , поливането трябва да е по-често, 3-4 пъти на ден. Като се полива със слаба струя, за да не бъдат наранени крехките тревни стръкчета.

Тревни смески можете да намерите ТУК.